Završna konferencija

U ponedjeljak, 4.2.2019. u Vijećnici Grada Čakovca održana je završna konferencija Laboratorija arhitekture. U proteklih 14 mjeseci u projektu kojeg provode Grad Čakovec i Udruženje arhitekata Međimurja sudjelovalo je 125 učenika iz 4 srednje škole (Graditeljska škola Čakovec, Gimnazija J. Slavenskog Čakovec, Tehnička škola Čakovec i Srednja škola Prelog).

Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i prostorno uređenje Grada Čakovca Ninoslav Šipoš, rekao je da je u današnjim srednjoškolskim programima premalo nastavnog programa posvećeno našem arhitektonskom naslijeđu, urbanom promišljanju te značenju javnih prostora za kvalitetu života, područja koja su izuzetno važna za našu svakodnevicu i životno okruženje.

Projekt su u ime Udruženja arhitekata Međimurja predstavile voditeljica i autorica projekta Blanka Levačić i autorica Silvija Pranjić. Kako su naglasile cilj im je bio ukazati na važnost i potencijal javnih prostora grada, te mlade potaknuti na aktivno uključivanje u procese promišljanja, odlučivanja i izvedbe zahvata u prostoru Čakovca.

Upravo aktivno uključivanje mladih kao važan rezultat projekta izdvojili su Sandra Breka-Ovčar, ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i Zvonko Ladić, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec. Složili su se da takvih sadržaja ima premalo u školskim programima, unatoč tome što učenike to zanima. Iskustva koja su imali s provedbom Laboratorija arhitekture ocjenili su pozitivnima, te se raduju svim budućim suradnjama.