R5: Dizajn urbane opreme

IDEJA

Na slobodnoj livadi uz nasip Trnave na čakovečkom jugu, zapadno od postojećih tenis terena i sprava za vježbanje, nastaje novi javni prostor za mlade koji se sastoji od 2 međusobno spojena dijela. Prvi dio su klupe u grmlju orijentirane prema nasipu Trnave, a drugi dio čini pravilni raster od 3×3 novozasađena stabla ispod kojih su ovješene mrežaste ležaljke.

KLUPE – ISTRAŽIVANJE I REALIZACIJA

Ova radionica fokusirala se na dizajn klupe kao elementa urbane opreme koji će biti postavljen uz Trnavu. Osnova za ispitivanje je element dimenzija 120x240cm izrađen od drveta, postavljen na čelične nogice s visinom sjedenja na 45cm od tla. Uobičajena širina sjedenja za jednu osobu iznosi 60cm, što znači da je širina od 120cm dovoljna za dvije, a širina od 240cm za četiri osobe. Dodavanjem naslona, mijenjanjem njegovog nagiba, ili oduzimanjem naslona, dobilo se 3 rješenja klupe:

1. klupa – klupa

Naslon klupe se postavlja po sredini elementa, po dužoj strani, obostrano. Dobivaju se 2 nasuprotno orijentirane klupe. Budući da je naslon s jedne strane kraći od klupe, bočno se dobiva slobodna ploha za različita korištenja – odlaganje torbe, sjedenje, itd.

2. klupa – ležaljka

Klupa se formira sa spuštenim naslonom i dugačkim horizontalnim dijelom kako bi mogla služiti za ležanje. Preostali stražnji dio s klasičnim naslonom oblikuje se kao klupa.

3. klupa – platforma

Klupu čini samo horizontalna ploha, bez naslona. Može služiti za ležanje, za sjedenje prekriženih nogu, za ostale slobodne načine korištenja.

Osnovni materijal izvedbe klupa je smreka debljine cca 4cm. Elementi dimenzije 4x12cm postavljeni su rubno i tvore okvir svake klupe dimenzije 120x240cm. Unutar okvira se zatim postavlja ispuna od elemenata dimenzije 12x4cm koji čine sjedeću plohu i naslone.

Izrada ovakve klupe sastoji se od brojnih faza koje je srednjoškolcima objasnio i kroz koje ih je proveo majstor Vladimir Hatlak, KV stolar iz Graditeljske škole Čakovec, te su i sami sudjelovali u izvedbi pojedinih faza izrade klupa.

Kupljene drvene fosne dimenzije 25x5cm prethodno su ohoblane i izrezane na projektirane mjere. Slijedilo je prikrajčivanje na dužinu, glodanje rubova, brušenje, te zatim bojanje lazurnim premazom (2 sloja) i debeloslojnom lazurom (1 ili 2 sloja) u čemu su sudjelovali srednjoškolci. Nakon toga, elementi se vijčano spajaju, te postavljaju na metalne nogice. Metalne nogice izradili su učenici Tehničke škole Čakovec uz mentorstvo majstora Dubravka Hozjaka, strojarskog tehničara. Uz mentorstvo majstora Siniše Medveda, KV soboslikar iz Graditeljske škole Čakovec se metalni elementi bojaju.

Kompletno izrađena klupa s metalnim nogicama se na licu mjesta ubetonirava u temelje, uz mentorstvo majstora Dragutin Horvata, KV zidar iz Graditeljske škole Čakovec.

 

Voditelji: Silvija Pranjić, dipl.ing.arh.; Blanka Levačić, dipl.ing.arh.; Matija Novak, dipl.ing.arh;
Asistenti: prof. Kristina Žižek, dipl.ing.arh; prof. Andrija Večenaj, mag. art. ind. dizajn

Majstori: Vladimir Hatlak, KV stolar; Dubravko Hozjak, strojarski tehničar; Siniša Medved, KV soboslikar; Dragutin Horvat, KV zidar; Josip Križaić, RSGS, instruktor;
Vrijeme: rujan – studeni 2018.