Radionica: Mali Labarh

Radionica „Mali laboratorij arhitekture“ je sažeta dvodnevna radionica za 30-ak srednjoškolaca u sklopu koje su mladi kroz skice i makete promišljali prostor dvorišta Pučkog otvorenog učilišta Čakovec, koji je športsko rekreacijske namjene, ali se trenutno ne koristi u tu svrhu. Prethodno osmišljavanju ideja učenici su prošetali gradom do odabranog prostora kako bi ga analizirali, osjetili ugođaj, proporcije, postojeće zelenilo, te uočili njegove probleme i potencijale. Na prostoru površine cca 3400 m2 nalaze se rukometno i košarkaško igrališta. Asfaltirane površine igrališta trenutno se pretežito koriste kao parkiralište. U blizini igrališta velika je koncentracija novoizgrađenih stambenih zgrada za koje nije planirana adekvatna količina zelenih površina. Uređenjem, dodatnim ozelenjavanjem i aktivacijom ovog prostora mogao bi se djelomično ispraviti taj nedostatak. Prostorna rješenja trebala bi uzeti u obzir i pomiriti i potrebe Pučkog otvorenog učilišta za parkirnim mjestima za njihove korisnike.

 

Neke od ideja su da prostor dvorišta Pučkog otvorenog učilišta postane:

„Gradska džungla“ Velik dio prostora pretvara se u gusto ozelenjenu „džunglu“ stablima lipe, trešnje, jorgovana, oraha i slično. Kroz stabla prolazi vijugavi puteljak za šetnju, koji omeđuje i malo jezero u središtu prostora. Izdignuta od površine tla je i šetnica kroz krošnje stabala. Skulpturalni žičani elementi po kojima raste bršljan, loza i slično, nadrealan su, ali i romantičan element gradske džungle.

 

„Park skulptura“ Razradi ideje prethodila je analiza kretanja pješaka u parku i promišljanje što je skulptura, kojih dimenzija može biti, od kojih materijala i kakav je odnos čovjeka prema njoj. Predložena je velika zvjezdasto organizirana skulputura sastavljena od više manjih skulptura. Predviđene su i kamene zaobljene skulpture velikih dimenzija koje mogu služiti za penjanje, sjedenje, sunčanje. Dodatan skulpturalni akcent je i veliki žuti tobogan.

 

„Festina lente park“ Žuri polako poziva sve uzraste u park. Mlade potiče na bavljenje sportom poput košarke, rukometa, nogometa, te vježbanje na skate poligonu. Starije poziva na šetnju stazom u hladu stabala, sjedenje na klupama, te druženje s mladima.

„Park topografija“ Modeliranjem terena nastaju polukružne tribine u travi i skate park. Košarkaško igralište se zadržava i aktivira, a svi sadržaji su okruženi stablima. Polukružne tribine s pozornicom mogu osim odmora i rekreacije svih građana služiti i sadržajima Pučkog otvorenog učilišta poput nastave na otvorenom ili za aktivnosti osnovne škole koja je u neposrednoj blizini.

„Park boja“ Kakve emocije pobuđuju pojedine boje te možemo li ih povezati s pojedinim korisnicima. Ta su pitanja dovela do osmišljavanja boja opločenja stazica, koje nisu samo prostor prolaza već zadržavanja i igre (prostorni labirinti, školice, točke za skakanje i slično). U centru glavne staze je skulptura koja služi i za vježbanje penjanja. Predložene su i površine zidića koje se mogu slobodno bojati promišljenim grafitima.

Sudionici: 30 učenika (Graditeljska škola Čakovec, Gimnazija J. Slavenskog Čakovec i Srednja škola Prelog)

Trajanje: 2 dana
Voditelji: Silvija Pranjić, dipl.ing.arh.; Matija Novak, dipl.ing.arh; Marina Mrla, dipl.ing.arh; Dora Ramušćak, stud.arh.; Andrija Večenaj, mag.art.ind.dizajn; Blanka Levačić, dipl.ing.arh.