E3: Projektiranje javnih prostora

U Graditeljskoj školi Čakovec održana je Edukacija 3 zajedničke teme Projektiranje javnih prostora, s ciljem približavanja pojma arhitekture, procesa planiranja i projektiranja javnih prostora te pojašnjenja načina djelovanja arhitekta.

 

Održana su 3 predavanja:
Predavanje 3.1. Analiza i interpretacija kvalitetnih javnih prostora –osnovni pristupi u projektiranju (Mirjana Pintar, dipl.ing.arh.)
Predavanje 3.2. Arhitekt aktivist – suvremena zadaća arhitekta (Marija Horvat, dipl.ing.arh)
Predavanje 3.3. Od nacrta do stvarnosti – pojašnjavanje procesa projektiranja, dizajniranja i
stvaranja arhitekture (Silvija Pranjić, dipl.ing.arh.)

Vrijeme: srijeda, 21.03.2018., u 10:00 sati, Graditeljska škola Čakovec

Arhitektica Mirjana Pintar pojasnila je učenicima osnovne uloge i zadaće arhitekata, urbanista i prostornih planera, te razliku među njima. Potom je učenike provela kroz kvalitetne domaće i inozemne primjere javnih prostora.

 

 

Da se način djelovanja arhitekata kroz povijest mijenja, prezentirala je arhitektica Marija Horvat. Posebni naglasak stavljen je na suvremenu ulogu arhitekta kao aktivista, što je učenicima približeno kroz primjer Pulske grupe i sličnih kolektiva koji reagiraju na problematične prostorne odluke.

 

 

 

Za koga projektiramo, gdje projektiramo i što želimo postići arhitekturom pitanja su koja usmjeravaju arhitekta od inicijalne ideje do izgradnje prostora, što je prezentirano kroz predavanje arhitektice Silvije Pranjić.

 

 

Nakon predavanja, učenici su se predstavili jedni drugima, te su im uručeni pokloni za sudjelovanje u projektu Laboratorij arhitekture (vrećice, majice, knjige o javnim prostorima).

Profesori Graditeljske škole proveli su gimnazijalce kroz stolarske, soboslikarsko-ličilačke, zidarske, keramičko-oblagačke i keramičko-modelarske radionice, čiji su majstori ukratko predstavili način rada i poučavanja učenika za buduća zanimanja.