R1: Analiziranje i mapiranje javnih prostora Čakovca

Terensko istraživanje javnih prostora Čakovca imalo je za cilj kritički, s pozicije arhitekta i urbanista, provesti učenike kroz javne prostore grada, proširiti im percepciju o prostorima koje poznaju i ukazati na „nevidljive prostore“ (prostori s nedovoljno iskorištenim potencijalom za javno korištenje).

Upravo takvi „nevidljivi prostori“ označili su početak terenskog istraživanja. Odsječenost Željezničkog kolodvora Čakovec i nepostojanje uređene pješačke infrastrukture do kolodvora neki su od problema s kojima se i sami učenici susreću u svakodnevnom korištenju. Šetnjom od Željezničkog kolodvora uz prugu i potok Trnavu prema istoku, do željezničke postaje Buzovec, osvijestila se problematika ovog poteza koji trenutno predstavlja barijeru u prostoru razdvajajući sjeverni od južnog dijela Čakovca. Raspravljalo se o potencijalima dodavanja pješačko-biciklističkih mostova i staza, drvoreda, prostora za rekreaciju, odmor i druge aktivnosti uzduž Trnave.

 

 

Arhitektica Mirjana Pintar prezentirala je prostorne planove južnog Čakovca, planiranje njegovog centra, zelenih površina i zastupljenost raznolikih tipologija stanovanja (samostojeće obiteljske kuće, dvojni objekti, nizovi, višestambene građevine).

Bivši ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije, arhitekt Dragomir Sutlar, objasnio je učenicima važnost i odgovornost prostornog planiranja.

Jedna od najprepoznatljivijih točaka grada svakako su građevine Čakovečkih mlinova s kojih se pruža pogled na cijeli grad, ali zbog samog radnog procesa nisu dostupne građanstvu. Ipak, zahvaljujući susretljivosti i gostoprimstvu vodstva Čakovečkih mlinova, učenici Laboratorija arhitekture imali su jedinstvenu priliku s 11. kata proizvodne građevine razgledati svoj grad iz nove perspektive. Uočili su da Čakovec karakterizira bogatstvo zelenila (perivoj i drvoredi duž ulica) koje je potrebno brižno čuvati i ne dopustiti da se ta osnovna ideja „zelenog“ grada naruši ili napusti. Proizvodni proces i Čakovečke mlinove učenicima je predstavio voditelj tehničke službe, g. Vanja Kutnjak.

Arhitekt Tibor Horvat, autor projekta nekadašnjeg uređenja Franjevačkog trga i dijela šetališne zone, objasnio je svoj projekt (slaganje popločenja, izbor materijala, pozicije zelenila…) i ukazao na transformacije koje je prostor doživio do sada.

Prijašnji projekt uređenja Trga Republike predstavila je arhitektica Marina Mrla iz arhitektonskog ureda Arhitekt-Atelje. Jedan od glavnih elemenata projekta bila je fontana ispred zgrade Doma sindikata (Trgovački casino) s idejom zrcaljenja pročelja zgrade u vodi.

Kustosica Ana Šestak, voditeljica povijesnih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec predstavila je učenicima povijesni razvoj Starog grada i dokumentarni film „Graditeljska baština obitelji Zrinski“, te ukratko prezentirala projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine.

Radionica 1 završila je piknikom u Perivoju Zrinskih ocjenjivanjem javnih prostora, na temelju kojih je sastavljena top lista najboljih javnih prostora Čakovca po izboru učenika.

 

Trajanje: 1 dan
Voditelji: Mirjana Pintar, dipl.ing.arh.; Oliver Ilić, dipl.ing.arh.; Silvija Pranjić, dipl.ing.arh.; Marija Horvat, dipl.ing.arh.; Blanka Levačić, dipl.ing.arh.
Asistenti: prof. Kristina Žižek, dipl.ing.arh; prof. Andrija Večenaj, mag. art. ind. dizajn, Dora Ramušćak, stud. arh.
Vrijeme: četvrtak, 10.05.2018.