E5: Studijsko putovanje u Ljubljanu

Nakon dugog perioda zapuštanja javnih prostora, početkom 2000-tih se u Ljubljani javlja jaka inicijativa za uređenje javnih prostora u centru grada, uz tok rijeke Ljubljanice. U tu svrhu raspisuju se i realiziraju brojni urbanističko-arhitektonski natječaji koji potpuno mijenjaju sliku grada. Kvaliteta života uz Ljubljanicu znatno se poboljšava, u grad se vraćaju stanovnici, a sve je jači i turistički zamah. Na taj način ponovno su oživljene ideje velikog ljubljanskog arhitekta Jože Plečnika čija su promišljanja i izvedeni projekti uz Ljubljanicu u prvoj polovici 20. stoljeća bili osnova kojom su se suvremeni arhitekti inspirirali i na koju su se svojim projektima nadovezivali.

Ljubljana tako može poslužiti kao primjer grada koji je ulaganjem u svoje javne prostore ostvario višestruku korist. Upravo iz tih razloga, učenici su 26. i 27. travnja u pratnji mentora posjetili Ljubljanu i upoznali njene javne prostore uz vodstva i kratka predavanja domaćih i slovenskih arhitekata i stručnjaka.

 

Prva točka putovanja bio je posjet Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani čiju je zgradu i način rada sa studentima predstavila arhitektica doc. dr. sc. Sonja Ifko. Učenici i voditelji su na dar od fakulteta dobili knjigu s pregledom studentskih radova, te vidjeli prednosti razrade projekata kroz izradu maketa i zajedničkog rada studenata svih generacija.

 

Nešto drugačiji pristup uređivanja javnih prostora grada predstavila je Zala Velkavrh, stručnjakinja za marketing i komunikacije u kulturnom društvu prostoRož. ProstoRož se bavi poboljšanjem kvalitete javnih prostora uzimajući u obzir potrebe lokalnog stanovništva i društva kao cjeline, a način rada se sastoji u manjim prostornim intervencijama kojima zapuštene i neiskorištene prostore pretvaraju u nove gradske oaze za sve stanovnike. U samim intervencijama pri tome osim arhitekata sudjeluju i stanovnici, djeca, te svi drugi zainteresirani.

Šetnjom uzvodno uz Ljubljanicu, učenicima je predstavljen niz različitih javnih prostora koji omeđuju i upotpunjuju Ljubljanicu: pješački mostovi, pješački mostovi s proširenjima za sjedenje, platforme na vodi, paviljoni i vidikovci na nasipima, šetnice, trgovi, tribine uz vodu, pristaništa za riječne brodove.

Kuću najpoznatijeg slovenskog arhitekta Jože Plečnika učenici su posjetili u petak, te osim njegovih projekata upoznali i specifičan karakter čovjeka u potpunosti posvećenog arhitekturi. Uslijedilo je predstavljanje i razgledavanje šireg centra grada i ljubljanskog Starog grada.

Studijsko putovanje u Ljubljanu uvod je u Radionice čiji će fokus biti javni prostori Čakovca.