R6: Istraživanje polikromije

MOSTOVI NA TRNAVI

IDEJA

Kako bi se sve stanovnike osvijestilo o tome da se Trnava proteže kroz cijeli Čakovec te upozorilo na važnost pješačko-biciklističkih prijeza preko Trnave, na šest odabranih mostića duž Trnave privremeno se postavljaju oslikana mrežasta platna s logom projekta. Odabrani mostovi su: kolni i pješački most kod Buzovca, pješački most kod Elektre, pješački most kod Vajde, most kod Željezničkog kolodvora, most na Zagrebačkoj.

ISTRAŽIVANJE I REALIZACIJA

Srednjoškolce se podijelilo u šest grupa od kojih je svaka grupa dobila zadatak obojati bijelo mrežasto platno duljine 10m, visine 0.8-1m. Kako bi se za sva platna znalo da su dio jedne cjeline, na svako od njih se preko prethodno pripremljene šablone oslikao logo projekta crnom bojom, a zatim je bilo potrebno smjestiti obrise istaknutih građevina Čakovca (toranj Čakovečkih mlinova, dvorac Zrinski, crkva sv. Nikole biskupa, crkva sv. Antuna Padovanskog, spomenik Nikola Zrinski) koji bi ostali neobojeni, tj. bijeli.

Na preostali prostor su učenici dobili zadatak prvo osmisliti, a zatim sprejevima žute, crvene i plave boje, iscrtati grafiku. Pri tome je valjalo razmišljati i o tehnici nanošenja boja.

Rješenja su bila raznolika. Neke grupe odlučile su se na geometrijske oblike s jasno izraženim rubovima i kontrastnim prijelazima boja koristeći karton i samoljepive trake kao pomoćni materijal za dobivanje granica među različitim bojama. Druge grupe odlučile su se na prostoručni nanos boja bez dodatnih šablona, s mekim nijansirajućim prijelazima boja. Unatoč jednakim početnim točkama, rezultat je šest potpuno različito oslikanih platna koja su plastičnim vezicama privremeno pričvršćena na mostove.

Dodavanjem oslikanih platna na ograde, izgled postojećih mostića, a time i prostora Trnave je promijenio karakter. Reakcije građana su bile izrazito pozitivne te je element iznenađenja brzom, privremenom intervencijom još dodatno pojačao uspjeh i dao doprinos cilju promoviranja projekta i prostora Trnave.

STAZA KOD ELEKTRE

IDEJA

Postojeću stazu koja od zgrade Elektre preko pružnog prijelaza i žutog mostića vodi do južnog Čakovca svakodnevno koristi veliki broj pješaka i biciklista, te predstavlja vrlo važnu vezu sjever-jug. Problem ove staze za sve njene korisnike je nedostatak hlada duž cijele staze (više od 200m) i njena monotonost. 

Mini intervencijom bojanja staze ona postaje zanimljivija i privlačnija, naročito mlađim generacijama. Djeca će na taj način šetnju početi doživljavati kao igru. Uz mentorstvo arhitekata i profesora, učenici su dobili zadatak osmišljanja motiva i bojanja stazice.

 ISTRAŽIVANJE I REALIZACIJA

Bojali su se segmenti pješačko-biciklističke staze sa sjeverne strane žutog mostića (uz zgradu Elektre) i sa južne strane žutog mostića. Radi nesmetanog odvijanja pješačkog i biciklističkog prometa tijekom intervencije, bojala se samo jedna polovica staze. Srednjoškolci, podijeljeni u grupe, dobili su zadatak osmisliti i razraditi uzorke koje su potom aplicirali na stazu, svaka grupa u duljini od cca 30m.

Osmišljeni motivi sezali su od potpuno apstraktnih, kao npr. 3 međusobno isprepletene linije: puna, točkasta i crtkana, preko djelomično apstraktnih puzli i nota, sve do uzoraka sa simbolima stiliziranih oblaka i sunca u izmjenjujućem ritmu, ili ljudskih i životinjskih tragova nogu i ruku.

Tek nakon osmišljavanja uzoraka, pridružile su im se boje: crvena, žuta ili plava, čija je funkcija da upotpune i naglase osnovnu ideju grafike.

S tako definiranim grafikama, krenulo se u pripremu staze i izradu šablona, a zatim i u bojanje kistovima i valjcima, ovisno o zahtjevnosti uzoraka.

Već tijekom samog bojanja stazice, mnogi prolaznici su se zaustavljali i ispitivali o projektu, a djeca su s oduševljenjem skakala po oblačićima, suncu, točkama, ili se pak čudila otiscima životinjskih nogu na stazi. Na ovaj način se vrlo jednostavnom intervencijom bojanja dodala potpuno nova kvaliteta jednom monotonom i sivom prostoru. Prostor je dobio svoj identitet.

 

KOŠARKAŠKO IGRALIŠTE

IDEJA

Istočno od tenis terena nalazi se košarkaško igralište na kojem su učenici ispitivali i ocjenjivali sportske terene Čakovca (košarkaške, nogometne, rukometne i druge).

ISTRAŽIVANJE I REALIZACIJA

Svoje analize su zatim bojom i grafikom prenijeli na parter košarkaškog igrališta: žutom bojom su naznačili one sportske terene u gradu koji su u dobrom stanju, crvenom one koji mogu biti bolji, a plavom bojom one koji nedostaju. Centar košarkaškog igrališta uzet je kao ishodište s obzirom na koje su određene pozicije ostalih sportskih terena u gradu. Smjerovi njihovih protezanja su zatim obojani u žutu, crvenu ili plavu boju. Na taj način košarkaško je igralište dobilo novi koloristički identitet, a novom grafikom učenici su zabilježili svoja razmišljanja o kvaliteti sportskih terena u gradu i upozorili na važnost kvalitetnog sustava javnih prostora za sport i rekreaciju.

 

Voditelji: Silvija Pranjić, dipl.ing.arh.; Blanka Levačić, dipl.ing.arh.; Aleksandra Klarić, dipl.ing.arh;
Asistenti: prof. Kristina Žižek, dipl.ing.arh; prof. Andrija Večenaj, mag. art. ind. dizajn; Dora Ramušćak, stud.arh.

Majstor: Siniša Medved, KV soboslikar

Vrijeme: rujan – studeni 2018.