R4-R7: Izvedbene radionice

Učeničke ideje i prijedlozi uz prostor potoka Trnave u Čakovcu sa proljetnih radionica razrađene su i detaljnije osmišljene od strane uključenih arhitekata, majstora i profesora kako bi se tijekom jesenskih radionica mogle, uz pomoć učenika, izvesti u prostoru.

 

INTERVENCIJA 1. MOSTOVI NA TRNAVI

IDEJA

Kako bi se sve stanovnike osvijestilo o tome da se Trnava proteže cijelim gradom te upozorilo na važnost pješačko-biciklističkih prijelaza preko Trnave, na šest odabranih mostova duž Trnave privremeno se postavljaju oslikana mrežasta platna s logom projekta. Odabrani mostovi su: kolni i pješački most kod Buzovca, pješački most kod Elektre, pješački most kod Vajde, most kod Željezničkog kolodvora, most na Zagrebačkoj.

Zadatak učenika bio je da, podijeljeni u grupe, oslikavaju platna koristeći tri osnovne boje projekta, crvenu, plavu i žutu boju, a prema vlastitim osmišljenim shemama.

Tako oslikana mrežasta platna postaju sredstvo oglašavanja i vidljivosti Laboratorija arhitekture po cijelom gradu, svim stanovnicima grada.

 

INTERVENCIJA 2.  STAZA KOD ELEKTRE

IDEJA

Postojeću stazu koja od zgrade Elektre preko pružnog prijelaza i pješačkog mostića vodi do južnog Čakovca, svakodnevno koristi veliki broj pješaka i biciklista, te predstavlja vrlo važnu vezu sjever-jug. Problem ove staze za sve njene korisnike je nedostatak hlada duž cijele staze (više od 200m) i njena monotonost.

Mini intervencijom bojanja staze ona postaje zanimljivija i privlačnija, naročito mlađim generacijama. Djeca će na taj način šetnju početi doživljavati kao igru. Uz mentorstvo arhitekata i profesora, učenici su dobili zadatak osmišljanja motiva i bojanja stazice.

Druga intervencija na spomenutom prostoru je sadnja drvoreda s južne strane zgrade Elektre koji će pružiti potrebni hlad, naročito tijekom ljetnih mjeseci.

 

 

 

INTERVENCIJA 3. KOŠARKAŠKO IGRALIŠTE

IDEJA

Istočno od tenis terena nalazi se košarkaško igralište na kojem su učenici ispitivali i ocjenjivali sportske terene Čakovca (košarkaške, nogometne, rukometne i druge). Svoje analize su zatim bojom i grafikom prenijeli na parter košarkaškog igrališta: žutom bojom su naznačili one sportske terene u gradu koji su u dobrom stanju, crvenom one koji mogu biti bolji, a plavom bojom one koji nedostaju. Centar košarkaškog igrališta uzet je kao ishodište s obzirom na koje su određene pozicije ostalih sportskih terena u gradu. Smjerovi njihovih protezanja su zatim obojani u žutu, crvenu ili plavu boju. Na taj način košarkaško je igralište dobilo novi koloristički identitet, a novom grafikom učenici su zabilježili svoja razmišljanja o kvaliteti sportskih terena u gradu i upozorili na važnost kvalitetnog sustava javnih prostora za sport i rekreaciju.

 

INTERVENCIJA 4. ZELENA OAZA

IDEJA

Na livadi uz nasip Trnave na čakovečkom jugu, zapadno od postojećih tenis terena i sprava za vježbanje, osmišljen je novi javni prostor, zelena oaza. Zelenu oazu čine velike drvene klupe slobodno raspoređene u grmlju, orijentirane prema nasipu, te pravilan raster od 9 novozasađenih stabala s ovješenimmrežastim ležaljkama.

ŠIRA IDEJA

Cilj ove intervencije je da ona postane početna točka osmišljavanja različitih sadržaja koji prate i nadovezuju se na tok Trnave u njenoj punoj dužini u gradu, a koja postaje pješačko-biciklistička rekreacijska zona. Zasađena grupa od devet stabala može se proširiti do mostića kod Elektre i tako stvoriti novi prostor, novi park, kojih na čakovečkom jugu nema mnogo. Novi park bio bi dostupan svim prolaznicima, ali bi i ciljano privukao ljude da borave u njemu.

Drugi projekti i sadržaji koji se mogu nadovezati na intervenciju Laboratorija arhitekture uz Trnavu su: roštiljanje uz Trnavu, stolovi za šah, igrališta za djecu, sunčališta itd.

Kao i u učeničkim prijedlozima, izvedenim intervencijama se pomiču granice uobičajenog načina korištenja javnih prostora. Razvijaju se i izrađuju klupe sa klasičnim sjedenjem, klupe sa spuštenim naslonima za ležanje i odmaranje, klupe-platforme na kojima se može sjediti prekriženih nogu, te ovješene ležaljke-ljuljačke u obliku mreža ispletenih od konopa. Sve klupe i ležaljke upotpunjene su pažljivo pozicioniranim i odabranim vrstama grmlja i stabala koji pružaju zaštitu i stvaraju mikroambijent na trenutno praznoj i otvorenoj livadi.