FAM – Festival arhitekture za mlade

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na FAM – Festival arhitekture za mlade i otvorenje izložbe projekta Laboratorij arhitekture koje će se održati u subotu 1.12.2018. u 17 h u zgradi Scheier u Čakovcu. U sklopu FAM-a, 1. – 2.12.2018. održat će se i predavanja stručnjaka s naglaskom na teme oblikovanja javnih prostora i rada s mladima.

FAM je završni element projekta Laboratorij arhitekture s porukom: Znanjem i aktivnim djelovanjem mladi mogu postati dio vidljivih prostornih i društvenih promjena!

01.12.2018. / subota / zgrada Scheier / Čakovec

10.00   radionica Mali Laboratorij arhitekture (za srednjoškolce)

/ Tema: igralište iza Pučkog otvorenog učilišta / Voditelji: Silvija Pranjić, Matija Novak, Blanka Levačić /

……………………………………………………………………………………………………………………………

17.00   otvorenje izložbe „Laboratorij arhitekture“

……………………………………………………………………………………………………………………………

/ predavanja /    

18.00    Akupunktura Grada i Zagreb za mene / doc.dr.sc. Kristina Careva, dipl.ing.arh. i doc.dr.sc. Rene Lisac, dipl.ing.arh.

/ novi alati i platforme za participativno i interdisciplinarno uređivanje javnih prostora /

Akupunktura grada je projekt nastavnika Arhitektonskog fakulteta, doc. dr.sc. Kristine Careve i doc. dr.sc. Renea Lisca koji se provodi kontinuirano od 2009. godine u sklopu aktivnosti Društva arhitekata Zagreba. Kroz projekt se razvijaju metodologije participativnog i interdisciplinarnog djelovanja s ciljem pronalaženja malih i učinkovitih intervencija urbane transformacije u svrhu poboljšanja kvalitete gradskog života. U projektu „Zagreb za mene“ Akupunktura grada pruža uvid u stanje korištenja i potencijal javnih prostora grada Zagreba iz perspektive građana. 

18.30  prostoRož / Nina Savič, mag.inž.arh.

/ drugačiji načini stvaranja, uređenja i korištenja javnih prostora u Sloveniji /

prostoRož istražuje javni urbani prostor i njegovu važnost za lokalne ljude i društvo. Pažnju usmjeravaju na često zanemarene javne prostore i uređuju ih po mjeri stanovnika i posjetitelja. Pristup projektima je raznolik, neke započinju vlastitim opažanjima i inicijativom, druge na poziv lokalnih stanovnika i organizacija, a treće u dogovoru s lokalnom upravom. prostoRož okuplja arhitekte, urbaniste, sociologe, pravnike i tehničke suradnike koji svojim znanjem omogućuju višedimenzionalni pristup izazovima urbanog prostora.

19.00   Edukacija mladih za graditeljska zanimanja – Graditeljska škola Čakovec / prof. Tatjana Vadas, dipl.ing.arh.

/ važnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u području graditeljstva u odnosu na tržište rada /

Strukovno obrazovanje u RH, kao i u ostalim europskim zemljama, ima ključnu ulogu u odgovoru na izazove ubrzanog pojavljivanja novih tehnologija, potražnje za novim kompetencijama, u razvijanju ljudskih potencijala s ciljem postizanja gospodarskoga rasta, zapošljavanja i ostvarivanja socijalnih ciljeva. Strukovno obrazovanje mora biti povezano s potrebama pojedinaca, tržišta rada, visokog obrazovanja i društva u cjelini.

19.30  Javni prostori grada / Jadranka Grgan-Makovec, dipl.ing.arh.

/ pojavnost i značenje u povijesnom kontekstu, njihova uloga i funkcije na našim prostorima (Čakovec, ruralna naselja) /

Javni prostori grada su srce naselja, pozornica polivalentne namjene na kojoj se odvija trgovanje, zabava, društveni, politički i vjerski život zajednice, od doba antike do danas. Oni su mjesta koja na sebe vežu značajne javne građevine čiji dominantni simboli govore o povijesnim korijenima, čineći prepoznatljivu sliku i identitet mjesta. U tom kontekstu možemo promatrati javne prostore Čakovca, ali ne i manje važne specifične javne prostore ruralnih naselja.

……………………………………………………………………………………………………………………………

20.00   FAM party

……………………………………………………………………………………………………………………………

02.12.2018. / nedjelja / zgrada Scheier / Čakovec

10.00   radionica Mali Laboratorij arhitekture (za srednjoškolce)

/ Tema: igralište iza Pučkog otvorenog učilišta / Voditelji: Silvija Pranjić, Matija Novak, Blanka Levačić /

……………………………………………………………………………………………………………………………

/ predavanja /

16.00  Krajobrazna arhitektura / Jura Vrbanec  mag.ing.kraj.arh.

/ uvod u krajobraznu arhitekturu i potencijali Čakovca /

Upoznavanje s krajobraznom arhitekturom: osnovne podjele, uloge i razlike od ostalih njoj bliskih profesija. Prikaz osnovnih elemenata krajobrazne arhitekture na primjerima grada Čakovca i njihov krajobrazni potencijal za bolju budućnost.

16.30  Potok Trnava kroz Čakovec / Marina Mrla, dipl.ing.arh. i Blanka Levačić, dipl.ing.arh.

/ povijesni pregled, problemi i potencijali /

Zelenilo i voda svojim karakteristikama podižu kvalitetu prostora u kojem se nalaze i kojim prolaze. Za grad Čakovec to je prostor Trnave. Povijesnim pregledom njezinog toka, razloga njenog premještanja na današnju poziciju, te analizom kontaktnih zona, ispitat će se koje su prepreke i koji potencijali. Trnava ne pripada samo Čakovcu već i cijelom Međimurju.

17.00  Svjetski primjeri javnih prostora za mlade / Silvija Pranjić, dipl.ing.arh.

/ što možemo naučiti? /

Kako nastaju i gdje se formiraju javni prostori za mlade? Kako ih oblikovati, koje materijale koristiti? Koji sadržaji su mladima potrebni? Što možemo naučiti i kako se dobre prakse mogu primijeniti i kod nas? Kroz prikaz svjetskih primjera javnih prostora za mlade ponudit će se mogući odgovori na navedena pitanja.

17.30  Što je na plakatu? / prof. Andrija Večenaj, mag.art.ind.dizajn

/ plakat kao medij u kulturi vizualne komunikacije /

Plakat, tehnološki jednostavno, ali u svom oblikovnom smislu višeslojno sredstvo vizualne komunikacije, pogodan je za upoznavanje mladih s porukama medija. Kreiranjem plakata potičemo mlade na razvijanje likovnog izražaja, medijske pismenosti i društvenih interakcija kroz timski rad, suradnju, podjelu zadataka, te spoznaju o tome što drugi misli a što nam želi reći. Korištenjem plakata kao medija razvija se kritički pristup u vrednovanju kulture vizualne komunikacije.